Mielenterveyden keskusliitto
Mistä apua?
Tarvitsetko tietoa mielenterveyden asioista tai kaipaatko kuuntelijaa? Jos sinulla on huoli omasta tai läheisesi mielenterveydestä, omat keinot ovat hukassa, koet olevasi yksin huolesi kanssa tai mietit, mistä saisit apua, soita tai chattaa meille. Et ole tilanteesi kanssa yksin. Jutellaan ja etsitään yhdessä ratkaisua asiaasi.
Yksinäisyys. Alakulo. Ahdistavat ajatukset. Miten rahat riittävät? Miten jaksaisin töissä? Asumisen ongelmat. Keskeytyneet opinnot. Erikoiset tuntemukset. Mistä voisin saada apua ja hoitoa? Mistä taloudellista tukea? Ja miten selvitä lomakkeiden täyttämisestä? Huoli puolison jaksamisesta tai äidin terveydestä. Miksi kukaan ei ehdi kuunnella eikä ymmärrä tilannettani? Miten jaksan eteenpäin? Mistä saisin lisää voimia arkeeni?
Sinun ei tarvitse tarkkaan tietää, mitä kysyä tai sanoa. Jutellaan yhdessä ja mietitään asiaasi. Ratkotaan arjen pulmia ja murheita, juuri sinun lähtökohdistasi. Etsitään tilanteeseesi käytännön ratkaisuja. Olipa tilanteesi mikä tahansa, et ole siinä yksin.
Neuvontapalveluista saat tukea, ohjausta ja neuvontaa aina, kun koet olevasi neuvoton ja epätietoisuus aiheuttaa turhautumista ja hämmennystä. Neuvomme myös läheisiä ja ammattilaisia!
Mielenterveyden keskusliiton verkkosivut: www.mtkl.fi
Apua mielenterveyden häiriön ja sen toimintakykyyn ja avuntarpeeseen liittyvien vaikutusten kuvaamisessa etuus- ja kuntoutushakemuksiin.
Opas psyykkisen sairauden aiheuttaman haitan ja avuntarpeen kuvaukseen on julkaistu
Monet psyykkiset sairaudet vaikuttavat eri tavoin arjessa pärjäämiseen. Uudistetun psyykkisen sairauden aiheuttaman haitan ja avuntarpeen kuvauksen oppaan avulla oman sairauden vaikutusten kuvaaminen etuus-, palvelu- ja kuntoutushakemuksissa on entistä helpompaa.
Opas psyykkisen sairauden aiheuttaman haitan ja avuntarpeen kuvaukseen on nyt täysin uudistettu. Mielenterveyden keskusliiton sosiaaliturvan asiantuntijat Riikka Mettälä ja Reetta Syrjäkari ovat päivittäneet oppaan tiedot kiinnittäen erityistä huomiota siihen, millaista apua ja tukea mielenterveyden häiriöön sairastunut tarvitsee ja voi hyödyntää arjessaan.
Oppaan on tarkoitus olla apuna mielenterveyden häiriön ja sen toimintakykyyn ja avuntarpeeseen liittyvien vaikutusten kuvaamisessa etuus- ja kuntoutushakemuksiin. Halusimme päivittää sen niin, että sitä voi hyödyntää useissa hakemuksissa kuten työkyvyttömyyseläkkeen tai ammatillisen kuntoutuksen hakemisessa, Syrjäkari sano
Hakemuksiin voi olla hankala sanoittaa, millä tavoilla psyykkinen sairaus vaikuttaa arkeen ja avuntarpeeseen. Tässä opas voi olla avuksi kaikille, jotka täyttävät hakemuksia erilaisiin etuuksiin, palveluihin tai kuntoutuksiin liittyen, oli se sitten itselle, läheiselle, asiakkaalle tai potilaalle. Sitä voivat siis hyödyntää niin mielenterveysongelmia itse kokeneet kuin heidän läheisensä sekä ammattilaiset.
Konkreettista apua oman tilanteen sanoittamiseen
Oppaassa toimintakyvyn osa-alueet on jaettu omiin lukuihinsa. Näin joukosta on helpompi löytää juuri itseä koskevat luvut, sillä joillakin sairaus saattaa vaikuttaa vain osalla osa-alueista, toisilla laajasti koko arkeen. Oppaassa kuvatuista esimerkeistä voi saada tukea oman tilanteen yksilöllisten avuntarpeiden kuvaukseen.
Ajattelen, että oppaan avulla ihminen voi löytää omasta tilanteestaan ne oleelliset asiat, joita hakemuksessa olisi hyvä kuvata, Mettälä pohtii.
Lisäksi oppaasta löytyy hyödyllisiä välineitä oman arjen sekä avuntarpeiden hahmottamiseksi. Esimerkiksi viikkokalenteriin voi merkitä viikon aikana ilmenevät asiat, joihin tarvitsee apua. Tämä voi auttaa sanoittamaan omaa avuntarvetta hakemukseen sekä kuvaamaan sitä lääkärille lääkärinlausuntoa varten.
Mettälä ja Syrjäkari korostavat oppaassa tarkan sanoituksen merkitystä haittaa kuvatessa. Oireen kuvaaminen tai toteaminen ei vielä kerro paljoa. Kun oireen vaikutuksia omassa arjessa pystyy avaamaan, antaa se paljon enemmän tietoa avuntarpeesta.
Vaikka opas keskittyy vaikeuksiin muistuttavat Syrjäkari ja Mettälä johdannossa, että se ei kerro mitään ihmisestä itsestään, vaan pelkästään siitä, millaisia haasteita sairaus arkeen tuo.
"Jokaisen arki on omannäköisensä haasteineen ja voimavaroineen. Jokainen meistä on arvokas sellaisena kuin on, ja sairaus on vain osa elämää."